İlk Yurt Dışı Gezisi: Balkanlar 🌍

24 Haz, 202461 görüntülenme
İlk Yurt Dışı Gezisi: Balkanlar 🌍

Daha önce hiç uçak ile seyehat etmemiştim. O yüzden bu yurt dışı gezisi ile birlikte birçok ilklerimi de yaşamış oldum. Uçağın böyle aniden hızlanması ve onu hissetmek... gerçekten çok etkileyiciydi.

10 Mayıs saat 01.30 sularında Arnavutluk'a vardık. Önceden rezervasyon yaptığımız aracımızı almak için havalimanına ortalama 5 dakika uzaklıktaki acentaya gittik. Aracı aldıktan sonra ilk durağımız olan 🇲🇰 Ohrid, Makedonya'ya doğru yola çıktık. Burada kıyı şeridini gezerek biraz daha ara caddelere girdik. Gideceğimiz yer belliydi ama navigasyona çokta gerek duymadan kendi yolumuzu bulduk. Gerek doğası gerek yeşilliği gerekse gölü ile beğendiğim şehirlerden biri oldu. Resmen oradaki huzuru hissedebiliyorsunuz. Özellikle sabah saatlerinde gittiğimiz için insanların sabah rutinlerine denk gelmek adeta orada yaşıyormuş gibi hissettiriyor.

Ondan sonraki durağımız ise 🇲🇰 Üsküp, Makedonya oldu. İlk işimiz kalacağımız yere gidip valizleri bırakmak oldu. Bu aynı zamanda ilk defa Airbnb deneyimimdi. Gerçekten çok güzel bir sistem ve süper ev sahiplerimiz vardı. Evimiz merkezi bir konum olduğundan dolayı yürüyerek merkeze gittik ve tüm tarihi binaları bu şekilde görmüş olduk. Akşama doğru orada olduğumuz için akşam yemeğimizi de Türk çarşısında bulunan Destan Restaurant'ta yedik. Köftesi gerçekten çok iyiydi ve doymak bilmedik.

Nedendir bilmiyorum ama gittiğimiz her ülkede "ben burda yaşarım" oldu. Bosna Hersek hariç gittiğimiz her konum sakin ve huzurluydu. Kendi halinde yaşar giderdim diye düşünüyorum. İnsanları hariç, çünkü çok soğuklardı ve sohbet edilmiyordu.

Neredeyse Karadağ hariç diğer ülkeleri bir gün zaman ayırdık ve gezebildiğimiz her yeri gezmeye çalıştık. Aslında buradaki amacımız diğer balkan ülkelerini görelim, son günü Karadağ'a ayırıp orada tatil yapalım, biraz takılalım istedik. O yüzden çok verimli ve güzel geçti. Her neyse Üsküp'ten sonra 🇽🇰 Priştine, Kosova'ya geçtik. Sabah kahvaltımızı burada yapmaya karar verdiğimiz için sabah erkenden yola çıktım. Daha önce denemediğim bir kahvaltı yapmak istiyordum. O yüzden burada ilk defa Shakshuka denedim ve bayıldım. Tadı gerçekten çok lezzetliydi.

Eğer bir çaykolik iseniz yanınıza mutlaka sallama çay almanızı tavsiye ederim. Orada bu konuda çok zorlandık. Ayrıca sabahları herkesin sürekli espresso içmesi çok dikkatimi çekti. Böyle bir kültürün olduğunu biliyordum ama şahit olmak şaşırmama neden oldu.

Kahvaltıdan sonra merkezde yan yana bulunan Sultan 1. Murat, Yaşar Paşa, Fatih Sultan Mehmet Camiilerini ziyaret ettik. Yaşar Paşa camiiye girdiğimizde orada görevli olan imam ile sohbet etme şansı bulduk. Bize orası ile ilgili çok değerli bilgiler verdi. Eğer oraya giderseniz mutlaka uğrayıp selamımızı iletin :) Sakarya'dan Berat diyebilirsin. Onu tavsiyesi üzerine yol üstünde olan Prizrine'e geçtik ve Sinan Paşa Camii'sini ziyaret ettik. Açıkcası gelmeden önce şehir hakkında çok fazla beklentimiz vardı ama beklentimizi karşılamadı. Gidilmezse de olurmuş diyebilirim.

Aslında varış yerimiz Bosna Hersek ama yol 8 saat sürdüğü için yol üstünde Karadağ'ta yatıp sabah tekrardan yola çıkmayı düşünüyorduk ki öyle de yaptık. Bu şekilde kendimiz yormadan geziye devam ettik. Ondan dolayı Kosova'yı da geçip 🇲🇪Podgorica, Karadağ'a sürmeye başladık. Yol boyunca o kadar güzel yerlerden geçtik ki durmadan geçemedik. Hemen kenara çekip manzaranın tadını çıkardık. Sadece bir fotoğraf koyuyorum. İsmi nedir diye şimdi google'dan bakıyorum. Piva Kanyonu imiş. Gerçekten dağların ve nehirin birleşimi... muhteşimdi.

Akşama kaldığımızdan dolayı hemen Airbnb'de tuttuğumuz eve girip eşyalarımızı bıraktık. Ev sahibiden local mekanları öğrenip pizza'mızı yedik. Ev sahibimiz o kadar sıcak kanlıydı ki çok güzel sohbeti vardı. Üstelik sabah erkenden gideceğimiz için erken saatlerde kalkıp bize Türk kahvesi -kendisi Türk kahvesi olduğunu kabullenmiyordu ama neyse :) - ve tatlı ikram etmişti. İngilizce bilmiyordu google translate'te kendi dilini konuşup Türkçe'ye çeviriyordu biz ise Türkçe konuşup onun diline çeviriyorduk. Bu şekilde anlaşıyorduk. Ama sohbeti ve ikramları gerçekten çok güzeldi, bizim için unutulmaz bir anı olmuş oldu. Kaldığımız gün restaurant'a giderken merkezde konser olduğunu gördük ve 10 dakika da olsa konsere gitmiş olduk. Gerçekten çok güzel bir geceydi.

Sabah erkenden kalkıp 🇧🇦 Saraybosna, Bosna Hersek'e geçtik. Bu kadar büyük ve gelişmiş bir şehir olduğunu beklemiyordum ve gittiğimde bundan dolayı şaşırmıştım. Gerçekten çok kalabalık ve bir o kadar da büyük bir şehirdi. Şehir merkezinde dolaşıp şehitlikleri ziyaret ettik. Meşhur olan böreklerinden yedik ve kahvesinden içtik. Sonrasında hemen Mostor'a geçtik.

Karadağ'ın yolları gerçekten çok güzeldi. Karadağ sınırından çıkıp Bosna Hersek yollarına girince yollar birden kötülseşti ve 1.5 şeritlik yollardan geçtik. Gerçekten dikkatli olun. Oradaki sürücüler ayrıca çok aceleci ve sıkıntılı sürüyorlar. O yüzden önceden önleminizi alıp ona göre sürmeniz iyi olacaktır.

Mostar gerçekten çok hoşumuza gitti. Özellikle köprünün olduğu kısımlar çok iyiydi. Şehir olarak küçük ve insanları bir tık soğuktu. Ama yalnız başına huzurlu bir şekilde yaşarsın gibi geldi. Ekstra olarak bir web tasarım işleri yapan bir ofis gördük ve girip tanışsak mı tanışmasak diye ikilemde kaldık 😁. Çok geç saatlerde vardığımızdan dolayı (gece 11) yemek yiyebileceğimiz yer bulmakta zorlandık. Son çare olarak döner yemeye karar verdik. Sabah erken kalkıp Mostar köprüsünü en iyi gören yerlerden birinde güzel bir kahvaltı yaptık. Hatta kahvaltı yaparken köprüden atlayan birisinin atlayışına şahitte olduk. Biraz köprü çevresinde dolandıktan sonra gezimizin tatil kısmını yaşamak için 🇲🇪 Kotor, Karadağ'a geçiş yaptık.

Kotor'da tuttuğumuz evi yanlış tuttuğumuza evin içine girince fark ettik. Hemen ev sahibi ile konuşup nasıl yapabileceğimizi konuştuk ve yardımcı olup iadenin hepsini yaptı. Normalde bunu yapmayabilirdi. Sonrasında aynı yerde istediğimiz şekilde bir ev tuttuk ve sorunsuz şekilde atlattık. Her zaman olduğu gibi eşyalarımızı eve çıkartıp akşam yemeği için deniz kenarında bir restaurant'a girdik. Bu sefer Türk bir restaurant'ı tercih ettik doya doya yiyelim diye. Çünkü ya damak tadımıza uygun bir şey bulamıyorduk ya da domuz etinden dolayı rahat edemiyorduk. Birimiz ahtapot söyledi, birimiz pizza, ben lahmacun birimiz de köri soslu tavuk söyledi. Bizimle ilgilenen abi de Türk olunca sanki Türkiye'deymişiz gibi hissetik ve güzel zaman geçirdik. Karadağ'da çok fazla Türkçe duyuyorduk ve sanki yabancı bir bölgede değilmişiz gibi hissettik.

Yol üstünde durup çilek ve muz almıştık. Eve gidince manzara karşısında bunun tadını çıkardık. Sabah olunca da birkaç börek ve kuruvasan alıp balkonumuzda kahvaltı yaptık. Daha sonrasında havuzda biraz yüzüp bot turu, pizza (yediğim en iyi pizza), donurma yemek için şehir merkezine gittik. Gittiğimiz zamanlar hava tam güneşli değildi ve bir tık soğuktu hatta. O yüzden gezerken biraz üşüdük.

Son zamanlara doğru neredeyse hiç fotoğraf çekmemişim :) Orada anın keyfini çıkartmak gerçekten çok iyiydi ve öyleyde yaptım. Güzel bir geziyi, güzel bir konumda, iyi bir evde sonlandırmış olduk.

Türkiye'ye dönüş noktamız 🇦🇱 Tiran, Arnavutluk olduğundan dolayı akşama doğru oraya geçtik. Plan yaparken orada çok bir şey olmadığı için birkaç saat ayırdık ve merkezi gezip yemek yedik. Sonrasında arabayı teslim edip havaalanına geçiş sağladık. Bu şekilde güzel bir tatili de sonlandırmış olduk.

Farklı bir ülkeyi gezip görmenin güzelliği bence o deneyimi yaşamak, farklı kültürleri görmek, onlardan bir şeyler öğrenmek. Havasıyla yemeğiyle insanıyla her şeyiyle onu hissetmek insanı tatmin ediyor ve bundan keyif alıyor.

Çektiğim fotoğrafları ve videoları instagram hesabımda düzenleyip paylaşıyorum. Beni oradan takip etmeyi unutmayın instagram.com/beratbozkurt0

Yeni gezilerde, teknik yazılarda, deneyimlerle görüşmek dileğiyle.