Davetiyem.co yani dijital düğün davetiye oluşturma projesini 19 Ocak 2019 tarihinde yayına almıştım. Yaklaşık 2 yıldır yayında olan projemi 27 Eylül 2020 itibari ile sonlandırmış bulunmaktayım. Tamamen deneyim kazanmak ve bir şeyler başarabilmek için çıktığım bu yolda güzel deneyimler ve birikimler kazandım. Burada ise kendime bir kaç şeyler demek ve bu süreç içerisinde neler öğrendiğimi, neleri yanlış yaptığımı sizlerle de paylaşmak istedim.
Tamam, çok güzel. Bir fikrin var ve inanıyorsun ki ben bunu başaracağım. Kendine inanıyorsun ve pozitifsin, çok güzel. Peki yanında kim var? Projeyi geliştirirken kimlerle çalışacaksın? Çalışma arkadaşların kim?
Ben en büyük sorunlarımdan biri projede yalnız olmamdı. Bundan dolayı ki her şeye benim koşmam ve halletmem gerekiyordu. Bu şekilde tamamen kendimi yordum ve verimli bir şekilde proje üzerinde düşünemedim. Odağını sadece bir yönde toplamak o işe olan verimliliğini arttıracaktır. Sadece 3 kişi olduğunuzu düşünsene. Sen yazılım tarafında bakıyorsun, bir arkadaşın tasarım kısmına, diğer arkadaşın ise pazarlama. Bence 3 kişi ile güzel bir çalışma bile çıkarılır. Yeter ki görev dağılımı yapın ve herkes gönülden çalışsın.
Zamanında şöyle bir tweet atmıştım.
Gerçekten de öyle. Çünkü bir şekilde o projeyi uygulama haline getirebilirsin. Neden hala kodlama üzerine kafa yoruyoruz ki? Zaten hiçbir şey düşündüğünüz gibi olmuyor ve yayına aldıktan sonra bir çok şeyi değiştiriyorsunuz. Fikrinizi en basit şekilde (MVP) uygulama haline getirin ve yayına alın. Zaten yayındayken de bir şeyler ekleyip bir şeyler de kaldıracaksın. Kodlama ile neden bu kadar çok vakit kaybediyoruz?
İsterseniz fikri kodlamak için 5–6 ay harcayın. Başarı garanti mi? Projeyi bir an önce yayına alıp pazarlama ve kullanıcıyı uygulamada tutmak — kullanıcı kazanmak demiyorum, dikkat edin — için çalışmalar yapın.
Projede tasarımı yapan, yazılım tarafıyla ilgilenen, sosyal medya ve blog sayfaların yöneten bendim. Ama gelgelelim pazarlama dünyası. Diğerlerini bir şekilde yapabiliyorsun ama pazarlama çok ayrı bir dünya. Ben kendi çevremde paylaşabildiğim kadarıyla paylaşıyordum ama bu yeterli değildi. Pazarlama kısmına ağırlık verip kullanıcılara ulaşır ve güzel bir stratejiyle de kullanıcıyı uygulamada tutarsınız.
Bütçesiz bir seviyeye kadar oluyor, olamam demem ama. Bu seviye girişimi kurduktan ilk 1 ay falan. Bir aydan sonra belli bir takım harcamalar yapılması gerekiyor. Yoksa uygulama olduğu yerde kalır ve sizin tek yaptığınız bugün uygulamayı kaç kişi kullanmış, kaç kişi üye olmuş.
Bu süreçten çıkardığım konular genel itibariyle bu şekilde. Birazda bana kazandırdıklarından konuşmaya ne dersiniz?
Projeden maddi olarak kazandığım rakam bu şekilde. Sadece blog sayfasında adsense kullanıyordum ve son zamanlarda günde bir kaç tık alıyorduk. Toplanan miktar bu şekilde :)
Projeyi son 1–2 aydır ücretli versiyona geçtim ama ne gelen oldu ne de giden :) O yüzden üyeliklerden bir kazancım olmadı. Kazancım olmadığı gibi kullanıcı kazancım da olmadı.
Buraya uzun uzun maddi kazançları yazıp sizi heyecanlandırmak isterdim ama maalesef ki durumlar bundan ibaret :)
Yazıyı bitirmeden önce demek istediğim son şey. Düşün, uygula, geliştir, mutlu ol! Hiçbir şey hayal ettiğin gibi olmaz. Hiçbir şey o kadar da kolay değil!