React vs Vue: Benim Fikrimce.

React vs Vue: Benim Fikrimce.

2020-05-213 minute reading
views

Şu an kariyerime freelance olarak devam ettiğim için front-end dünyasındaki bir çok teknolojiler ile proje üretmeye çalışıyorum. Bir proje geldiği zaman hangi teknolojiye kullanmak daha mantıklıysa onu seçerek projeye geliştirmeyi amaçlıyorum. O yüzden teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmalı ve pratik için projeler üretmeliydim.

Normalde React ile projeler geliştiriyorum ve aslında gayet memnundum. Biraz zaman boşluğum olunca da vue ile basit bir proje yaptım ve mantığını anlamama fazlasıyla yeterli oldu. Böyle bir yazı yazmak istiyordum. O yüzden react öğrenmeye başladığım ilk zamanlarda yaptığım projeyi tekrardan vue ile yazdım. Bu şekilde karşılaştırmam daha kolay olacaktı.


Başlamadan önce repo ve demo adreslerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

React

Github Repo: https://github.com/berat/react-practical

Demo: https://practical-react.herokuapp.com/

Vue

Github Repo: https://github.com/berat/vuejs-practical

Demo: https://vuejs-practical.surge.sh/


Başlıklar şeklinde yazmak isterdim ama terimsel ifadelere fazla hakim değilim. O yüzden maddeler halinde yazacağım.

  • React bildiğim için vue ile proje geliştirmem çok kolay oldu. React başladığım zaman her şeye yeni başladığım için bu süre uzundu. Eğer her ikisinide öğrenemk isterseniz vue ile başlamanızı tavsiye ederim. Başlangıç aşamasında vue dökümanı gerçekten çok başarılı.

  • Kodlama stili olarak React derim. Vue yazım standardını beğenemedim. HTML’in içine if, for yazmak bana göre değil.

  • Redux mı Vuex mu diye sorsalar kuşkusuz vuex derim. Vuex’da statelerle uğraşmak gerçekten kolay ve hemen sonuç alıyorsun. Redux öğrendiğim zaman sanırım 1–2 gün harcamıştım.

  • Router olayında ise bir seçim yapamam. Bana göre ikisi de basit ve kullanışlı. O yüzden burayı es geçelim.

  • Vue da kod yapısını oluşturmak için <template> <script> <style> şeklinde kullanıyorsun. Hiç bir zaman bunu zorla kullanmalısın (v-if, <template>) denilen durumları sevmedim. Kod yazarken istediğim şekilde yazmayı seviyorum. O yüzden benim için Angular ve Vue aynı, React ise farklı yerde.

  • React yazarken Hooks kullanıyorum. O yüzden useEffect ile işimi görüyordum. Bildiğim kadarıyla vue’da en çok kullanılan 5–6 tane yaşam döngüsü var ve bunları kullanmak gerçekten çok kolay ve anlaşılır ama bir seçim yapmam gerekirse React tarafında oyumu kullanırım. vue’da Hooks gibi bir şey var mı bilmiyorum

  • Vue devtool, React devtool’un çok çok önünde bile.Vue devtool’u o kadar güzel tasarlamışlar ki kullanması çok kolay.


Eğer sen hangisini önereceksin diye soracak olursanız, size diyeceğim tek şey. “Birisini öğren ve sadece başla”. Birisini öğrenmeye başladıktan sonra diğerini yazmak gerçekten çok kolay olacak. Daha sonra sana hangisi daha mantıklı gelirse zaten onu kullanırsın. İkisinide dene tarafını seç!

Kesinlikle birbirini ayıran noktalar olabilir ama ben sadece yüzeysel olarak geçmek istedim. Bir haftasonu projesi yapacaksam kesinlikle vue seçerim. Ama diğer projelerde react kullanmaktan şaşmam.