Yıllardan 2020 idi...

Yıllardan 2020 idi...

2020-12-204 minute reading
views

Yine bir yılı ardımıza bırakıp yeni bir yıla yeni umutlarla ve hedeflerle başlıyoruz. Peki ama her şeyden önce biz bu yıl neler yaşadık, neler yaptık, neler öğrendik... Anı yaşarken insan bunun farkında olamıyor ama oturup düşününce aklına bir sürü şey geliyor. Seni sen yapanın aslında bu yaşanmışlıklar olduğunu görmüş oluyorsunuz.

2021 yıl için hedeflerimi belirtmeme gerek yok. Zaman içerisinde bunların neler olduğu zaten ortaya çıkacaktır. O yüzden gelin biz 2020'ye bakalım.

Tabii 2020 insanlık için kötü bir yıl oldu. Korona virüsü, orman yangınları, patlamalar, depremler... tüm insanlığı derinden etkiledi.

5 Türkçe, 8 İngilizce Yazı Yazdım

Normalde yazmayı seven biriyim. Ama kendime ait bir adres olmadığı için açıkcası yazma isteği olmuyordu. Ama bundan sonra ayda 1 ya da 2 yazı olmak üzere bir şeyler yazacağım. Aslında bu sene 5 yazı yazdım ama bu yazıların yanında ingilizceye çevirdiğim 8 yazı bulunmaktadır.

Eskiden yeni doğru bir sıralama ile yazdığım yazılar.

Aslında İngilizce'ye ne kadar ağırlık verdiğim buradan belli oluyor. Şu an bu yazıları Türkçe yazıyorum ama eminim ki ilerleyen zamanlarda blogu çoklu dil yapacağım. O zaman ingilizce yazılarda gelecektir. Tabii bu benim için fazladan bir çaba oluyor.

Github'da 8 proje paylaştım

Yeni bir işe başladığımdan dolayı son aylar fazla aktif olamadım. Ama öncesinde yaklaşık 9 proje üretip bunları açık kaynak olarak paylaştım. Bu sene toplam 941 tane commit yapmışım. Bunların bazıları react native ile mobil projesi, bazıları react ve node.js projesi idi. Aynı zamanda github'da yaygın olarak kullanılan bir projeyi Türkçe'ye çevirerek destekte bulundum. Hasura GrapHQL Engine

Davetiyem.co Projesinin Kaynak Kodları

Yaklaşık 1.5 yıl yayında olan projemi rafa kaldırdıktan sonra bunun sadece rafta olmaması gerek dedim ve kaynak kodları açık bir şekilde paylaştım. API /w Node.js - Front-end /w Next.js

Kelime Kartı Mobil Uygulaması

İngilizce kelimelerini kolaylıkla öğrenmek için hazırlamış olduğum bir mobil uygulama projesinin kaynak kodlarını herkese açık olarak paylaşmak istedim. WordBox

Twitter Bot

Medium'da yazdığım yazıyı desteklemek için kendi projemde kullandığım twitter botunu açık kaynak olarak github üzerinden paylaştım. Bu şekilde daha anlaşılır olmasını hedefledim.

Replike Twitter Projesi

Tüm projelerimde React yazdığım için vue ile bir proje yapmak istedim. Bunun için daha önce React ile yaptığım projeyi Vue ile yaptım. İki projenin de Twitter replika projesi olmasına önem verdim çünkü bu şekilde aralarındaki farkı daha kolay anlayabilecektim. Aynı bu fark hakkında düşündüklerimi de blog olarak yazdım. Benim Fikrimce: React ve Vue

Covid App

Adem İlter'in hazırlamış olduğu eğitim setini izledikten sonra yaptığım ilk uygulama. Covid App

Tek sayfalık bir kişisel sayfa

Next.js ile kişisel sayfamı hazırladığım, tasarımıyla birlikte paylaştığım bir proje.

Preview URL component

Yazılan hedef URL'nin graph bigilerini çeken küçük bir bileşen.

Yeni Şeyler

Pandemiden dolayı üniversiteler uzaktan devam ediliyor ve sürekli evde olduğumuz için yeni şeyler için fazla vaktimiz oluyor. Haliyle bu vakitleri iyi değerlendirmek gerek.

İlk yaptığım rubik küp alıp biraz oynamak oldu. Daha sonrasında iyice odaklanıp nasıl çözeceğime kafa yordum. Ama bir sonuca varamayıp youtube üzerinden bir kaç video izleyip mantığını kavradım. Bir kaç kere çözdükten sonra haz almamaya başlayınca bir kenera attım.

En azından bir enstrüman çalmak gerektiğini düşündüm ve bağlama ile ilk açılışı yaptım. Notaları öğrendikten sonra bir kaç parça ile açılışı yaptım ve şu an 7-8 parça ile pratik yapmaya devam ediyorum.

Bigdata Teknoloji şirketinde part-time front-end developer olarak çalışmaya başladım.

Biraz Gururlanmak, Farkındalık Olmak ve Mutluluk...

Özel Teşekkür Adem İlter'e

Youtube Kanalı üzerinden yayınladığı eğitim setleri sayesinde bu yıl benim için inanılmaz verimli geçti. Oradan edindiğim bilgileri projelerimde ve işimde kullanıyorum. O yüzden buradan kendisine teşekkürlerimi iletiyorum.